De 15 beste SEO tips voor 2019

Iedere zoektocht start prakstisch via Google. Het is dus belangrijk om je site hoog in de zoekresultaten van Google te krijgen. Hoe hoog jouw site scoort hangt af van verschillende factoren. Gelukkig kan je je website zelf ook optimaliseren. Dit noemen we SEO of Search Engine Optimization. In dit artikel geef ik je 15 praktische SEO tips die je zelf ook meteen kan toepassen om je site hoger in de zoekresultaten van Google te laten scoren.

SEO tip 1: Kies de juiste zoektermen (= keyword)

Wanneer je een pagina wil optimaliseren in Google, start je eerst en vooral met het zoeken naar de juiste zoektermen. Een zoekterm is het zoekwoord die een gebruiker in Google ingeeft om op jouw site terecht te komen. Je moet je dus verplaatsen in de gedachten van je doelgroep, en “raden” welke zoektermen ze in Google gaan ingeven om jouw site te vinden.

Gelukkig kan je ook beroep doen op enkele (online) tools bij het kiezen van de juiste zoektermen. De bekendste is waarschijnlijk de Google Keyword Planner. Deze tool valt eigenlijk onder AdWords maar is gratis te gebruiken en zeer interessant. Het kan zeker geen kwaad om een zoekterm te gebruiken die uit meerdere woorden bestaat. Een eenvoudig voorbeeld:

 • zoekterm “wijn”: dit is heel breed en kan van alles zijn
 • zoekterm “Italiaanse wijn”: dit zegt al iets meer
 • zoekterm “Italiaanse wijn kopen”: dit is vrij specifiek

Hoe specifieker de zoekopdracht, hoe specifieker de zoekresultaten. Dit geldt ook zo voor de selectie van je zoektermen. Dit heeft als resultaat:

 • dat het makkelijker zal zijn om hoger te scoren in de zoekresultaten
 • het pure aantal bezoekers zal iets lager zijn
 • maar de bezoekers zullen “kwalitatiever” zijn, je pagina zal meer aan hun verwachtingen voldoen: als iemand in Google “Italiaanse wijn kopen” ingeeft als zoekterm en dat is ook de zoekterm van een pagina op jouw site, dan zal die pagina hoogstwaarschijnlijk relevant zijn voor die bezoeker.

De zoekterm dat je in deze stap kiest is zeer belangrijk, want dit zal je moeten herhalen op meerdere plaatsen doorheen je pagina. Maar daarover vertel ik je meer in de rest van dit artikel.

Gebruik de juiste (gratis) SEO tools!

Er bestaan heel wat goede SEO tools, vaak zelfs (gedeeltelijk) gratis.

Naast de Google Keyword Planner (die ik hierboven al heb vermeld) kan je ook gebruik maken van Ubersuggest en AnswerThePublic.

Update 11/2018Ubersuggest is perfect bruikbaar om snel te achterhalen of een bepaald zoekwoord interessant is. Daarnaast geeft deze tool ook een lijst met relevante zoekwoorden. Telkens inclusief zoekvolume en de moeilijkheidsgraad om bovenaan in Google te komen. Een aanrader!

Update 12/2018: Heb je geen inspiratie voor nieuwe content? Dan is AnswerThePublic de tool die je moet hebben! Deze tool kan je gratis gebruiken en doorzoekt het web naar gerelateerde vragen op basis van een zoekterm die je opgeeft. Het resultaat kan je zelfs exporteren naar een csv en imorteren in de Google Keyword Planner (zie hierboven). Zo heb je meteen een idee met welke vragen jouw doelpubliek zit!

Wil je toch de zoekvolumes weten van grotere hoeveelheden keywords, dan blijft de Google Keyword Planner de betere keuze.

SEO tip 2: Schrijf een goede page title

De page title is de titel die je bezoekers te zien krijgen in de zoekresultaten van Google. De page title is één van de belangrijkste ranking-factoren; het is belangrijk dat je hier je zoekterm gebruikt, en liefst vooraan de page title.

Van alle SEO tips is dit mijn favoriete SEO tip, omdat dit in mijn ervaring echt goed werkt. Uiteraard is bijvoorbeeld link building ook belangrijk, maar dat vergt veel meer inspanning. Een goede page title bepaal je zelf, is zeer effectief én vergt maar weinig inspanning.

SEO tip 3: Schrijf een aantrekkelijk meta description

De meta description is een korte omschrijving waarover de pagina gaat. Deze omschrijving is niet direct zichtbaar voor gebruikers én voor Google is het ook geen ranking factor.

Toch is dit een belangrijke tag omdat de meta description het inleidend tekstje is dat zoekers te zien krijgen in de zoekresultaten van Google. De tekst die je hier ingeeft bepaalt dus of een zoeker doorklikt naar jouw website of niet. Op die manier is dit toch een onrechtstreekse SEO-factor!

SEO tip 4: Schrijf minimaal 350 woorden per pagina

Eén van de allerbelangrijkste factoren voor Google is de kwaliteit van je inhoud. Je mag je site nog zo optimaliseren, als de inhoud niet interessant is, zal je niet hoog scoren in Google. Al heeft Google nergens een minimumlengte gedefinieerd, zorg je best toch voor een lengte van minimaal 350 woorden. En meer is zeker beter. Zelf haal ik goede resultaten vanaf circa 800 woorden. Maar dat is dan voor zoektermen waar wel wat concurrentie voor is.

Let wel op, het is belangrijk dat de inhoud van je pagina ook interessant en relevant is. Zoniet gaan je lezers snel terug wegklikken en zal je site uiteindelijk dalen in de zoekresultaten van Google.

Nog een kleine tip. Verdeel langere teksten onder in paragrafen van telkens 3 à 5 regels. Dit maakt het geheel veel aangenamer om te lezen. Maak ook gebruik van subtitels om de 3 à 5 paragrafen. Op die manier breng je ook structuur in je pagina.

SEO tip 5: Gebruik titels / subtitels

Eén van de hoofdzaken waar Google op let bij het indexeren van je website (of een pagina) is het gebruik van titels. De titel en subtitels bevatten namelijk belangrijke informatie (of zouden dat toch moeten bevatten). Gebruik daarom zeker je zoekterm in de hoofdtitel van je pagina, en probeer je zoekterm zeker ook eens terug te laten komen in één van de subtitels (als je daar gebruik van maakt).

Gebruik voor je hoofdtitel de H1-tag en voor subtitels bij voorkeur H2- of H3-tags. Gebruik bij voorkeur slechts 1x de H1-tag. Ik weet het, in principe mag je meerdere H1-tags gebruiken in HTML5, maar SEO experts raden nog steeds aan om slechts 1 H1-tag te gebruiken voor SEO-doeleinden.

SEO tip 6: Gebruik je zoekterm doorheen de tekst

Zorg ervoor dat je zoekterm een aantal keer voorkomt in de tekst van je pagina. Algemeen wordt aangeraden om een keyword-density na te streven tussen 1 en 2% (= per 100 woorden het zoekterm 1 à 2 keer gebruiken).

Gebruik je zoekterm zeker ook in de eerste alinea van je tekst (en liefst zelfs in de eerste zin). Probeer je zoekterm ook te gebruiken in de laatste alinea van je tekst (en liefst in de laatste zin van je tekst).

SEO tip 7: Schrijf de inhoud die je lezers willen lezen

Update: deze tip werd toegevoegd in november 2018

Wist je dat het heel makkelijk te achterhalen is wat je bezoekers verwachten bij het invoeren van een bepaalde zoekterm?

Als je inspiratie wil waarover je wil schrijven, analyseer dan volgende gegevens van de zoekresultaten voor een bepaalde zoekopdracht:

 1. De teksten van de advertenties: adverteerders analyseren en optimaliseren hun teksten constant. De teksten (titel en omschrijving) kunnen een inspiratie zijn voor jouw meta-title en meta-tag
 2. Inhoud van de top zoekresultaten: de eerste 5 à 10 resultaten van een bepaalde zoekopdracht, staan niet per toeval zo hoog. Google plaatst deze resultaten voor een reden zo hoog. Analyseer deze resultaten: noteer oa. de subtitels. Als bepaalde subtitels vaak voorkomen, dan is het sterk aangeraden dat je hier ook over gaat schrijven.
 3. Gerelateerde zoekopdrachten: onder de resultaten van iedere zoekopdracht, telkens onderaan de pagina, geeft Google gerelateerde zoekopdrachten mee. Als hier voor jou relevante keywords tussen zitten, is het sterk aangeraden om deze ook te verwerken (en bij voorkeur ook in subtitels) in je pagina.

SEO tip 8: Voeg minstens 1 afbeelding toe

Voeg zeker ook steeds een afbeelding toe op een pagina. Google hecht hier veel belang aan! Probeer je zoekterm ook hier te vermelden: je kan dat bijvoorbeeld doen in de bestandsnaam van de afbeelding (de naam wijzigen voor je deze oplaadt naar je website).

Daarnaast kan je ook een omschrijving (inclusief je zoekterm!) via de “alt”-tag meegeven. Indien je een CMS zoals WordPress gebruikt, is dit 1 van de invulvelden bij het opladen van je afbeelding.

SEO tip 9: Registreer jezelf op Google Mijn Bedrijf en Yelp

Naast het optimaliseren van je pagina zelf, kan je ook zelf je bedrijfsgegevens doorgeven aan Google. Dit kan je doen via Google Mijn Bedrijf. De registratie neem slechts enkele minuten in beslag en het grote voordeel is dat je veel beter zal scoren in lokale zoekopdrachten!

Een andere interessante online bedrijfsgids is Yelp.

SEO tip 10: Zorg voor links naar je website

Een laatste zeer belangrijke factor is het aantal kwalitatieve links dat naar jouw website verwijst. Dit is ook één van de moeilijkste processen omdat je dit zelf niet in de hand hebt. Al kan je wel beginnen op de eenvoudigste plaatsen: op je sociale media-profiel(en).

Gebruik je Facebook, Twitter, LinkedIn? Bij je profielgegevens is ruimte voorzien om de url van je eigen website mee te geven. Maak hier gebruik van. En eens je nieuwe / vernieuwde website klaar is, kan het zeker geen kwaad om deze eens te sharen in je online netwerken.

Een andere plaats om je link te delen zijn forums. Let wel, gewoon je link posten op een forum wordt meestal niet geapprecieerd. Het is belangrijk dat je deelneemt aan de conversatie en dat je de url van je website enkel deelt als die relevant is binnen die conversatie. Dit is tijdsintensief, maar levert naast een link normaal gezien ook extra bezoekers op voor je website.

Een bron die ook heel wat bezoekers kan opleveren is Slideshare.net. Hier kan je presentaties of documenten (vb. PDF) delen met de rest van de wereld.

Heb je een video die je wil delen met je lezers? Vergeet dan zeker niet om deze video te delen op YouTube of Vimeo!

Let wel op: KOOP NOOIT LINKS. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van diensten zoals linkbuilding, en die je hoge plaatsen in Google beloven. Dit werkt niet, integendeel. Wanneer Google dit detecteert, zal jouw website uit de zoekresultaten vallen. Ik heb het zelf al eens meegemaakt en het is een hele klus om dat nadien terug in orde te krijgen…

SEO tip 11: Denk aan mobiele gebruikers

Mobile wordt steeds belangrijker en belangrijker, steeds meer mensen zoeken informatie op via een smartphone of tablet. Het is daarom zeer belangrijk dat je website goed zichtbaar is op alle toestellen. Is je website nog niet mobile-friendly? Mobile is in 2018 nog belangrijker dus hoog tijd om hier werk van te maken!

Dit is een ranking factor die je zelf in handen hebt, dus je laat heel wat kansen (bezoekers én potentiële klanten) liggen als je je website niet optimaliseert!

SEO tip 12: Verhoog de snelheid van je website

De snelheid van je website is een rechtstreekse SEO factor die je ook nog eens zelf in handen hebt!

Wil je weten hoe je website scoort? Doe zelf de test op ServerUptimeMonitor.co. Is jouw website niet snel genoeg? Geef de informatie die je haalt uit deze online tools door aan je webdesigner en vraag om je website sneller te maken.

SEO tip 13: Lokaal bedrijf? Zet in op lokale SEO!

Voor sommige zoektermen is er nationaal veel concurrentie, maar lokaal (op stad) veel minder. Vaak gaan zoekers een zoekopdracht combineren met een locatie, net om veel specifieker te zoeken. Als bedrijf moet je hier op inspelen, en dat kan je doen via lokale SEO.

Voorbeeld:

 • “psycholoog”: niet specifiek, veel concurrentie, hoge moeilijkheidsgraad
 • “psycholoog gent”: veel specifieker, minder concurrentie, lagere moeilijkheidsgraad

Het grote voordeel van lokale SEO is dat de effort die je moet doen om je website bovenaan in Google te krijgen veel kleiner is, en dat terwijl het effect veel groter is. Ben je dus vooral op zoek naar klanten bij jou in de buurt, dan is lokale SEO een zeer doelgerichte techniek!

Lees meer over lokale SEO: Wat is lokale SEO? 8 praktische tips.

SEO tip 14: werk (populaire) blogberichten regelmatig bij

Heb je enkele populaire blogberichten, vergeet dan niet om deze regelmatig bij te werken. Dit kan gaan om:

 • aanvullingen
 • updates

Bespreek je bijvoorbeeld in een bepaald artikel welke tools er allemaal op de markt zijn, en komt er een nieuwe tool uit, dan kan je deze nieuwe tool gewoon toevoegen.

Is er een deel van je artikel niet meer relavant of achterhaald, dan mag je dat gerust wijzigen.

Door je oude blogberichten up-to-date te houden, vergroot je de kans dat deze hoger in Google komen OF langer bovenaan in Google blijven staan.

Conclusie

Hoger scoren in Google zoekresultaten gaat jammer genoeg niet vanzelf, maar het is ook geen onmogelijke taak. Met bovenstaande SEO tips is het echt mogelijk zijn om jouw website binnen enkele maanden hoger te laten scoren in Google. In sommige gevallen zal je zelfs na enkele weken al een verschil merken!

Heb je graag wat extra advies over hoe je je SEO kan verbeteren? Contacteer mij of één van de SEO professionals op uwOffertes.be zoals Made I.T.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s